Een hypotheek krijgen in Spanje

Hypotheekvoorwaarden

In het geval van nieuwbouw huizen, zal de financiële entiteit die verantwoordelijk is voor het verlenen van de hypotheek dezelfde entiteit zijn als die het bouwproject heeft gefinancierd, hoewel de koper de mogelijkheid heeft om de hypotheek van die bank te subrogeren. Wees voorzichtig in het laatste geval, want het is gebruikelijk voor ontwikkelaarsbanken om een vergoeding te rekenen voor het niet subrogeren van de hypotheek, een praktijk die de Bank of Spain (Banco de España) heeft geclassificeerd als misbruik.

Voor tweedehands huizen is de koper vrij om de bank te kiezen die hen de beste hypotheekvoorwaarden biedt.

Spaanse banken na bijna een decennium van vastgoedcrisis niet langer 100% van de getaxeerde waarde van een woning plus bijbehorende kosten financieren, maar slechts tot 80%. Dit percentage wordt soms verlaagd tot 50 - 60% voor buitenlandse kopers.

Dit betekent dat de toekomstige eigenaar tussen 20 - 40% uit eigen zak moet bijdragen, plus bijkomende kosten. Dit komt neer op ongeveer 10-12% van de aankoopwaarde. Voor een huis dat 250.000 euro kost, betekent dit dat u meer dan 50.000 euro bespaard heeft.

Daarnaast is de maximale aangeboden krediettermijn 30 jaar, wat betekent dat langlopende hypotheken niet worden toegekend.

De website van de Spaanse hypotheekassociatie (Asociación Hipoteca-ria Española) biedt een hypotheek-simulator die zeer nuttig is voor het berekenen van hypotheekkosten.

Download onze gratis Spaans gids

Alles wat je moet weten om als buitenlander vastgoed te kopen in Spanje.

Belangrijke criteria voor het krijgen van een hypotheek

Andere aspecten waarmee de bank rekening zal houden bij het verlenen van een hypotheek aan inwoners of niet-inwoners zijn:

1. Baanstabiliteit.

Dit is het eerste dat de bank zal verifiëren bij het overwegen van een hypotheek. Daartoe moet de koper documenten laten zien waaruit een stabiel inkomen blijkt (arbeidsovereenkomst, arbeidsverleden, belastingaangifte, enz.). Gepensioneerden zullen te maken krijgen met kortere aflossingsperioden, waardoor hun maandelijkse terugbetalingen toenemen. Ze zullen daarom moeten aantonen dat ze in staat zijn om dergelijke betalingen af te handelen.

2. De hypotheekkosten mogen niet hoger zijn dan 40% van het inkomen van de hypotheekhouder

Anders wordt de aanvraag afgewezen of een kleinere lening aangeboden.

3. De hypotheekhouder mag niet op de lijst van wanbetalers staan

Alvorens een lening toe te kennen, controleren de banken lijsten met wanbetalers die worden verstrekt door de ASNEF en de RAI. Er wordt geen financiering aangeboden aan personen die op deze lijsten voorkomen.

4. Zaken rondom de kwaliteit van het huis

Dit is geen dwingende eis, maar de banken zijn, na duizenden hypotheken in de afgelopen jaren te hebben uitgeoefend, begonnen met het gemak van verhuizen te zien als een positief punt voor de financiering van een huis.

Afsluitkosten voor een hypotheek van €120,000

De rentetarieven voor hypotheken in Spanje zijn verschillend. Het hangt ervan af of de lening tegen een vast, variabel of gecombineerd rentetarief is aangegaan.

Vaste rentetarieven schommelen momenteel tussen 1,75 en 2,75% APR, terwijl bij sommige banken de variabele rente begint bij Euribor + 0,99% APR. De gemengde hypotheekoptie zou een periode van vaste rente combineren met een afzonderlijke periode van variabele rente.

Aan de andere kant kunnen buitenlandse kopers die al eigendom hebben in hun land van herkomst, en die geen toegang willen hebben tot Spaanse financiering, een hypotheek aanvragen bij hun oorspronkelijke woning of een ander type lening aanvragen in hun thuisland om zo de fondsen te verwerven voor een nieuw pand in Spanje.