Een huis kopen in Frankrijk als buitenlander

Frankrijk kent geen restricties voor de verkoop van vastgoed aan buitenlanders. Er zijn echter een paar uitdagingen voor buitenlandse kopers, vaak vanwege de geduchte grondigheid van de Franse bureaucratie en de immense hoeveelheden paperasse (bureaucratische rompslomp). Verwacht een flinke portie due diligence te moeten doorlopen en regelmatig uw paspoort en geboorteakte te moeten laten zien (door meerdere kopieën maken wanneer u het aankoopproces start kan u later tijd en moeite besparen). Buitenlanders die een visum nodig hebben om Frankrijk binnen te komen of een carte de sejour om in het land te verblijven, kunnen ook worden gevraagd om dit te tonen.

Bankrekening

Een Franse bankrekening is niet vereist, maar het kan uw leven gemakkelijker maken. Niet alleen tijdens het aankoopproces, maar ook daarna. Regelmatige betalingen zoals elektriciteitsrekeningen en lokale belastingen zullen gemakkelijker en goedkoper zijn als u een Franse rekening hebt. De meeste banken hebben een Frans adres nodig om een account te openen, en sommigen zullen meer specifieke regels hebben (zoals eisen dat klanten hun hoofdbankrekening bij de bank openen, wat feitelijk niet-inwoners uitsluit), dus het kan nodig zijn om verschillende banken te proberen voordat u de juiste hebt gevonden. U kunt ook een rekening openen bij een geldtransactiebedrijf dat geld kan overboeken naar Franse banken.

Als u grote hoeveelheden geld overmaakt zal u merken dat sommige banken vragen om documentatie om witwassen tegen te gaan. Als u bijvoorbeeld uw bestaande woning heeft verkocht, kan u worden gevraagd om een kopie van de verkoopovereenkomst te tonen. U kunt ook worden gevraagd naar bankafschriften van uw hoofdbank met uw inkomsten en spaargeld.

Als het op financiën aankomt, kunnen niet-Franse inwoners en zelfs niet-EU-inwoners een Franse hypotheek krijgen, hoewel de criteria strenger kunnen zijn dan voor autochtone kopers. Ze hebben ook een keuze uit minder banken en minder hypotheekproducten.

Huizenkopers hoeven over het algemeen geen Franse belastingen te betalen. Ze moeten alleen de taxe d'habitation en tax foncier betalen over het vastgoed, tenzij ze fulltime naar Frankrijk verhuizen. Niet-inwonende kopers die vastgoed in Frankrijk hebben ter waarde van meer dan 1,3 miljoen euro, moeten echter wel de vermogensbelasting betalen (Impôt sur la fortune immobilère).

Download nu gratis de volledige gids

Klaar om je droom van het bezitten van onroerend goed in Frankrijk werkelijkheid te laten worden? Onze uitgebreide gids, "Hoe Onroerend Goed te Kopen in Frankrijk", is jouw essentiële hulpbron om met vertrouwen door de Franse vastgoedmarkt te navigeren.

Vul het onderstaande formulier in en download nu jouw exemplaar.

FAQ

Wanneer betaal ik de aanbetaling en de volledige prijs?
De aanbetaling moet betaald worden wanneer het compromis de vente is ondertekend. Het is normaal 10%, maar kan minder zijn. Dit wordt aan de makelaar betaald als het bureau een financiële garantieverzekering heeft of anders aan de notaris. Als u dit bedrag niet kunt betalen op het moment dat u het eerste contract ondertekent, moet u op een andere datum met de verkoper afspreken. De volledige prijs moet op de notarisrekening staan op het moment dat het definitieve contract wordt ondertekend.

Pas op voor regels over nalatenschappen

Een belangrijke factor die buitenlandse kopers in gedachten moeten houden, is dat Frankrijk een bijzonder strenge reeks wetten omtrent erfenissen heeft. Deze wetten zijn van toepassing op eigendommen in Frankrijk. (EU-burgers kunnen ervoor kiezen om het recht van hun land van verblijf toe te passen, niet-EU-burgers hebben dat recht niet.) Franse wetgeving specificeert 'gereserveerde' erfgenamen - u kunt bijvoorbeeld uw kinderen niet onterven - en hebben verschillende tarieven van erfbelasting. De tarieven zijn afhankelijk van de relatie van de erfgenaam met de overledene.

Er zijn enkele manieren om deze zaken te omzeilen, zoals het oprichten van een naamloze vennootschap die het pand te bewaren, of het gebruik van een 'tontine' clausule in het contract, waarbij een goede notaris u kan helpen.

De stappen om uw bestaande woning in Frankrijk te kopen

Stappen voor het kopen van een nieuwbouw woning

Nadat u een nieuwbouwobject in Frankrijk heeft gevonden, verloopt het proces als volgt: