Kosten van levensonderhoud in Portugal

Als u overweegt een woning in Portugal te kopen, of daar te gaan studeren of werken, zult u blij zijn te horen dat dit een van de goedkopere bestemmingen in Europa is, met een hoge levensstandaard en zeer schappelijke kosten voor levensonderhoud. Als vuistregel kunt u goed leven van $ 750-1.000 per maand, met name buiten de hoofdstad en de bekendere kustplaatsen.

Als u echter nog niet heeft besloten wat uw bron van inkomsten zal zijn, zal het moeilijk zijn om de juiste baan te vinden met hetzelfde salaris als dat u in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Duitsland gewend bent. Het gemiddelde jaarlijkse gezinsinkomen is iets meer dan EUR ~ 20.000, lager dan het OESO-gemiddelde van EUR ~ 30.000. En het minimum maandsalaris volgens Eurostat is EUR 676,67, waardoor u zichzelf niet kunt verwennen. Bijv. als u gepensioneerd bent met een maandelijks budget dat hoger is dan dit minimum, voelt u zich al snel thuis en zelfs beter.

Bijvoorbeeld, het huren van een appartement ergens zoals Porto of Coimbra kost misschien slechts EUR 400 per maand. Zelfs in Lissabon kunt u een flat met één slaapkamer huren voor ongeveer EUR 650 per maand - en als u koopt, zullen lage prijzen betekenen dat u een relatief lage hypotheek betaalt. In sommige dorpjes in het binnenland kunt u een huis kopen voor de prijs van een nieuwe auto – en nog minder als u zelf een oudere woning wilt restaureren!

Download onze gratis Portugees vastgoedgids

Alles wat u moet weten over het kopen van een woning in Portugal als buitenlander. Voorlopig kunt u hier de Engelse versie downloaden.

De goedkoopste steden in Portugal

Voorzieningen zijn relatief goedkoop. Numbeo stelt dat de eigenaar van een appartement van 85 vierkante meter tussen de EUR 54 en EUR 150 per maand zou betalen, met het gemiddelde ergens in het midden - inclusief elektriciteit, water, verwarming, koeling en afvalverwerking. U zou zelfs minder energie kunnen verbruiken - veel Portugese gezinnen gebruiken in de zomer geen airco en gebruiken elke winter slechts een beperkte periode verwarming - uw verbruik kan variëren, maar het is zeker mogelijk om veel lagere rekeningen te hebben.

Portugal heeft een uitstekende internetinfrastructuur, met bijna overal breedband; voor 25-40 euro per maand, afhankelijk van uw gebruik en bandbreedtevereisten, en tot 75 euro per maand voor een gecombineerd telefoon-, tv- en breedbandpakket.

Het openbaar vervoer is goedkoop. Een maandkaart in Lissabon of Porto kost slechts EUR 36 – vergeleken met £ 131 voor zones 1-2 in Londen en EUR 75,20 in Parijs. Als u echter naar het binnenland verhuist, kan het openbaar vervoer beperkt zijn. Ook de benzine is duurder dan elders; ongelood kost 1,64 EUR per liter, tegen 1,47 EUR in Frankrijk en tussen 1,30 EUR en 1,50 EUR in Spanje. Sommige mensen rijden voorbij de Spaanse grens om vol te tanken en te besparen voor de rest van de reis.

Let ook op de tolwegen; ze kunnen duur oplopen voor korte afstanden.


Wat betreft de dagelijkse kosten van levensonderhoud zijn eten en drinken een koopje in Portugal. Boodschappen kosten u minder dan 200 euro per maand tenzij u veel voorbereide maaltijden eet of 'comfort van thuis' wilt, wat een prijs zal hebben (Oreos, Heinz-bonen of Chinese noedels zullen ook niet gemakkelijk te vinden zijn). Als u uit eten gaat, kost een lunch in een tasca op het platteland slechts vijf euro en zelfs in de Algarve kunt u de 'pratos do dia' (dagmenu) voor ongeveer EUR 3,50 krijgen. Een fles wijn kost u slechts EUR 2 als u niet te kieskeurig bent, en het lokale Super Bock-bier kost minder dan £ 1 per pint (0,87 per halve liter fles) in de supermarkt, iets beetje meer als u naar een lokale bar gaat.

PortugalVKDuitslandFrankrijk
Maaltijd voor 2 (middenklasse restaurant)3050,384550
Maandkaart3667,187060
Basisvoorzieningen91,06157,65216135,37
Bioscoop ticket6,5011,2010,5010

Gezondheidszorg

Portugal heeft een uitstekende gezondheidszorg, en hoewel er kosten komen kijken bij het bezoek aan een dokter of ziekenhuis, is het een klein bedrag (EUR 5-20). Als u eenmaal door de deuren van het ziekenhuis bent, bent u gedekt voor alle behandelingen die u krijgt. In het hoofdziekenhuis van Lissabon zijn nerveuze patiënten met bloedtesten soms zelfs door een zangarts behandeld voor een of twee fado's!

Zwangere vrouwen, kinderen en gepensioneerden krijgen gratis tandheelkundige behandelingen. Als u in Portugal woont en bent ingeschreven in het openbare systeem, kost de gezondheidszorg u niets.

Na het berekenen van de cijfers stelt Numbeo dat Portugal 35% goedkoper is dan Frankrijk, 27% goedkoper dan de VS en 25% goedkoper dan het VK. Dat is niet slecht voor een land dat goede infrastructuur, mooi weer, schilderachtige dorpjes en dorpjes biedt, en een van de gezondste en smakelijkste keukens van Europa.