Huizenprijzen in Portugal

Vastgoed in Portugal is een van de best geprijsde in Europa. Recente cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek zetten de gemiddelde vastgoedprijs in Portugal op slechts EUR 1.187 per vierkante meter - EUR 1.243 voor appartementen en EUR 1.090 voor huizen. Dat is vergelijkbaar met EUR 2.649 in het VK, of EUR 2.300 in Frankrijk.

De prijzen van vastgoed variëren echter sterk tussen regio's. De twee goedkoopste gebieden, Centro en Alentejo, hebben huizenprijzen die iets meer zijn dan de helft van wat je zou betalen in de Algarve - in beide regio’s kunt u vastgoed kopen voor minder dan EUR 1.000 per vierkante meter. Als u een koopjesjager bent, is dit geen slechte start, rond steden als Evora of Elvas, Coimbra of Aveiro.

Huizenprijzen in Portugal, 2018 (EUR per vierkante meter):

RegioPrijs (EUR)RegioPrijs (EUR)
Algarve1524Norte1071
Lissabon (metropoolgebied)1456Centro973
Madeira/Azores1222/1015Alentejo963

Download onze gratis Portugees vastgoedgids

Alles wat u moet weten over het kopen van een woning in Portugal als buitenlander. Voorlopig kunt u hier de Engelse versie downloaden.

De Algarve is echt goudkleurig

De Algarve is het duurste gebied om in te kopen, met een sterke buitenlandse interesse. De 'gouden driehoek' van de Algarve tussen Vale do Lobo, Quinta do Lago en Almancil in het bijzonder heeft belangstelling gehad van de beleggers in het 'Golden Visa'-programma, die een langdurige Portugese verblijfsvergunning biedt voor particulieren die meer dan EUR 500.000 in vastgoed beleggen. De huidige prijs is EUR 1.524 per vierkante meter, hoewel u over het algemeen meer aan de kust betaalt, en zelfs veel minder als u een paar kilometer landinwaarts gaat.

Het grotere gebied van Lissabon staat ook hoog op de lijst, wat niet verrassend is gezien de status van Lissabon als hoofdstad en financieel centrum, evenals een belangrijke toeristische hotspot. Lissabon is zelfs de duurste plaats in Portugal om grotere appartementen te kopen, op EUR 1.430 per vierkante meter voor 'T3' (drie slaapkamers) appartementen.

Ergens in het midden komt het noorden van Portugal, inclusief de bloeiende stad Porto, evenals de Portugese territoria van het eiland - Madeira en de Azoren.

Natuurlijk zijn deze prijzen gemiddelden over grote regio's. De belangrijkste grootstedelijke gebieden hebben veel hogere prijzen - verwacht in het centrum van Lissabon EUR 2.500 of meer per vierkante meter te betalen voor grote appartementen. Porto zal in het algemeen ook meer kosten dan kleinere steden in Norte.

Zoek naar een woning in de Algarve

Zal de prijsgroei aanhouden?

Sommige waarnemers hebben hun bezorgdheid geuit over de duurzaamheid van de huidige prijzen in vastgoed. Sommige jongere Portugezen vinden het nu moeilijk om hun eerste woning te kopen, en terwijl de bouwsector nu het aantal bouwplannen verhoogt, is er nog steeds een tekort aan nieuwbouw in veel gebieden.

Maar de economie van Portugal doet het goed. De overheidsschuld is verlaagd, de economische groei loopt boven de 2% en de werkloosheid is afgenomen. U kunt een idee krijgen van de afstand die het land sinds de kredietcrisis heeft afgelegd door te kijken naar het rendement op Portugese tienjarige obligaties. In 2012 moest Portugal investeerders 18% betalen om het land geld te lenen - in 2016 daalde het tarief naar 2,3% en nu is het zelfs verder gedaald, tot minder dan 1,9%. Terwijl de groei vertraagt, ziet de basis er redelijk goed uit.

Het is ook vermeldenswaardig dat de verhouding tussen huizenprijzen en het BBP per inwoner relatief laag is in Europa; 24 keer. Ter vergelijking: vastgoed in het VK wordt geschat op 74 keer het bbp per inwoner en in Frankrijk op 41 keer. Dat suggereert dat beleggers zich niet al te veel zorgen hoeven te maken dat de Portugese huizenmarkt opraakt.

Vastgoed prijzen stijgen

Tot voor kort leek Portugal de Europese vastgoedhausse te hebben gemist. Het maakt nu verloren tijd goed; volgens Eurostat had het in 2017 de vierde hoogste prijsgroei in Europa, na Estland, Litouwen en de Republiek Ierland. Vastgoedprijzen daalden in 2014 en zijn sindsdien gestegen - het laatste kwartaal van 2017 stegen de prijzen met 10,5% op jaarbasis, en het eerste kwartaal van 2018 zag dit versnellen tot 12,2%.

Hoewel er een sterke interesse bestaat voor buitenlandse kopers, is de binnenlandse vraag ook sterk. Het aantal transacties is hoog en Q3 2018 zag meer dan 38.000 woningen van eigenaar wisselen, een stijging van bijna een kwartaal op jaarbasis. En hoewel Lissabon en de Algarve de krantenkoppen halen, is de prijsstijging wijdverspreid in het hele land; cijfers van Confidencial Imobiliário laten zien dat elke gemeente in het eerste kwartaal van 2018 een stijging van de huizenprijzen meldde - niet alleen de hotspots.

De goedkoopste steden in Portugal

Nog altijd een koopje

U kunt tv de schuld geven van ‘vastgoedporno’, u kunt Peter Mayle's Year in Provence de schuld geven en Chris Stewart's Driving over Lemons, of u kunt de schuld geven aan gemakkelijk krediet en kwantitatieve versoepeling - maar wie er ook verantwoordelijk is, het feit is dat er niet veel koopjes over zijn in residentieel vastgoed in heel Europa.

Maar Portugal biedt nog steeds aantrekkelijke vastgoedprijzen. En in tegenstelling tot sommige andere 'koopjes'-landen, biedt het een goede infrastructuur en een juridisch systeem waarop u kunt vertrouwen om uw belangen te beschermen. Het biedt zelfs een belastingvrije vakantie van tien jaar aan buitenlanders die naar het land verhuizen onder het programma voor Niet-permanente inwoners. Dit alles plus pasteis de nata! Wat wilt u nog meer?

Kijk rond in de meest levendige plaatsen van Portugal